Chilli con carne - fotorecept

13:07

Po houbovém rizotu je tu další fotorecept - a další jídlo z jednoho hrnce, které mám tak ráda. Zašpiní se málo nádobí a většinou je to rychle hotové.
Přiznám se, jsem "masová" a bez masa bych existovat nemohla. I když není maso jako maso ale o tom zas jindy :)

Chilli con carne alias mexický guláš je jednoduchý, rychlý ale přitom moc mňam jídlo. Zvládne ho naprostý začátečník ale na druhou stranu pak výsledek začátečnicky nepůsobí :) A hlavně - máte maso v každém soustu :)

Co budete tedy potřebovat na 4-5 porcí?



cca 800g mletého masa - ne úplně libového ale ani žádný bůček, já si nechávám mlít u řezníka plecko (napůl hovězí a napůl vepřové)
4 lžíce olivového oleje
2 menší červené papriky
2 větší stroužky česneku
4 cibule - já dneska použila 3 obyčejné a 1 červenou ale je to jedno
1 plechovku červených sterilovaných fazolí ve slaném nálevu
1 plechovku loupaných rajčat
1 chilli papričku - nebo víc, pokud chcete jídlo pořádně "hot"
sůl, pepř, kmín, sladkou papriku
chléb nebo rýži jako přílohu

Začneme klasikou - nakrájíme si cibule na malé kostičky, dáme do hrnce spolu s olivovým olejem a osmahneme, aby cibulka trochu změkla.



Když je cibule změklá - cca za 4min, přisypeme česnek, který jsme si nakrájeli hodně na drobno a papriku, kterou jsme omyli, zbavili jadérek a nakrájeli na cca 1cm velké kostičky.




Zamícháme a necháme chvíli opékat. Potom osolíme a přidáme drcený kmín..




...když paprika trochu změkne, začneme postupně přidávat maso.




Maso je opravdu potřeba přidávat po částech - tohle množství asi na čtyřikrát. Vždycky dát kousek, nechat ho pořádně opéct ze všech stran a pak přidat další část.


Mletinu pořádně "mlaťte" vařečkou a snažte se ho rozdělit na co nejmenší kousky, aby v hrnci nezůstaly hrudky.


Až budete mít všechno maso v hrnci, ještě chvilku opékejte a míchejte, aby bylo ze všech stran hnědé, nikde růžové a aby bylo sypké. Při tom opékání tam nasypte chilli papričku. Jestli půlku nebo celou, to už je na vás :)



Po zamíchání můžete přidat zcezené fazole.


Zase zamíchejte a nalijte rajčata.


A už máte SKORO hotovo..!!



Nechte všechno prohřát, ochutnejte a dle chuti přidejte sůl, chilli nebo sladkou papriku.
Stáhněte plotýnku a připravte si kousek hořké čokolády.


 No nedělám si srandu. Prostě 3 nebo čtyři kostičky kvalitní hořké čokolády hoďte do hrnce, přikryjte pokličkou a nechte rozpustit. Pokud nemáte hořkou čokoládu, tak tam nedávejte žádnou. Hlavně tam neházejte žádnou Milku Bubbly nebo něco takového :))


Zamíchejte, nechte ještě minutku v hrnci a můžete podávat!

Já mám nejradši tohle jídlo jen s čerstvým chlebem ale dá se podávat i s rýží.



Možná to takhle v misce nevypadá dokonale jako super naservírované jídlo v restauraci ale garantuju vám, že si pochutnáte.

Článek píšu večer a můžu vám s čistým svědomím říct, že přítel mi řekl, že to bylo luxusní :) A druhý den je ještě lepší, proto už mám přichystanou krabičku na zítra do práce :))

Tak co, vyzkoušíte chilli con carne i vy?


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Milku bubbly;-D A kinder bueno muze byt??:-D Super clanek, delavam take, trochu jinak, urcite nekdy zkusim podle tebe:)

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto miluju tohle jídlo, jen mě fakt překvapila ta čokoláda, asi to příště zkusím, snad to není vtípek! :D

    www.madlovers.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no není, je to fakt vyzkoušené a nevymyslela jsem to já, takže to tam klidně dej :)

      Vymazat

Oblíbené články

Sleduj mě na facebooku

Instagram Barusminky