Italské houbové rizoto - fotorecept

10:51

Na  facebooku jsem se vás ptala, jestli sem občas chcete "hodit" nějaký recept a můj dotaz měl celkem dost kladných ohlasů, tak se ráda s vámi podělím o mé kuchyňské výtvory!!

Dnes tedy bude italské houbové rizoto. Nevím, jestli má cenu to tu popisovat - že italské rizoto je naprosto jiné, než to "naše" české ale asi to všichni znáte a když ne, vše poznáte během následujících pár minut, kdy budete číst:)
Ale hlavně, tenhle recept zvládne uvařit každý, nepotřebujete na to žádné kuchařské umění a ani moc zkušeností a přitom výsledek je parádní. Tak co, půjdete do toho?

Co budete na 4-5 porcí rizota potřebovat?


400g rýže na rizoto
5 lžic olivového oleje
2-3 menší cibule
3 stroužky česneku
2dcl bílého vína
houby (lesní, žádné žampiony)- já mám podušené mražené z léta ale můžou být i sušené. Pokud máte sušené, je potřeba je předvařit, aby byly měkké.
parmazán
sůl. pepř
petrželku
2 lžíce másla
zeleninový vývar ( kdyžtak stačí kostka, i když vývar je vývar :)
 ...a jen jeden velký hrnec, plnou konvici s horkou vodou (nebo rendlík s vývarem), prkénko na krájení, nůž, struhadlo a vařečku


Nakrájíme si cibuli na malé kostičky a dáme ji do hrnce, nalijeme olivový olej a cibulku osmahneme - ne do hněda ale jen aby změkla. Trvá to tak 3minuty.




 Mezitím - nebo radši předem, si hodně nadrobno nakrájíme česnek.


A až cibule na oleji změkne, přidáme ho do hrnce a tak minutku, dvě, opékáme. 





 Po chvilce přidáme rýži..


  A mícháme tak, aby se všechna rýže obalila olivovým olejem...



Pak přidáme bílé víno a bacha, pěkně to zasyčí :)


..a mícháme a mícháme, aby se víno vyvařilo ale rýže se nám nepřipálila.


Po chvilce přilijeme horkou vodu..



..zamícháme, osolíme..


... a opepříme..


..pokud nemáte vývar ale lijete tam jen vodu, tak tam hoďte kostku zeleninového vývaru..



..a míchejte, míchejte..a pak zase dolijte vodu..a míchejte.


Po chvíli  - cca 12minutách ochutnejte zrnka rýže, jestli jsou ještě uvnitř tvrdá nebo jestli už jsou na "skus" Pokud jsou tvrdá, pořád ještě po troškách přilívejte vodu a míchejte. Pokud je už rýže tak nějak měkčí, můžete přidat houby zbavené vody - prostě je trošku vymačkejte a pak je tam hoďte.



Zamíchejte a ještě chvilku nechte probublávat - do té doby, než bude rýže i houby měkké - ale ne rozvařené.


Přesně v tuhle chvíli si nastrouhejte parmazán..


 A nasypejte ho do hrnce - POZOR - trošku si nechte ještě na ozdobu při servírování.


Zamíchejte..



A přisypejte ještě nadrobno nakrájenou petrželku (já mám mraženou, sušená není žádná sláva ale pořád lepší než nic). Nejlepší je čerstvá - seženete třeba v Kauflandu kolem 40Kč. POZOR - nesypejte všechnu ale taky si nechte trochu na ozdobení jídla na talíři.









 Rizoto zamíchejte a ztlumte tak na 2



A přidejte máslo


Po přidání másla přikryjte hrnec pokličkou..


.. a vypněte sporák.

Po pár minutách, až se máslo rozpustí..



..ještě pořádně rizoto promíchejte..





 ..dejte do hlubokého talíře, kde ho ještě ozdobte petrželkou a parmazánem..



..a noste na stůl!



Po chvíli se vám vrátí tohle ;)




Tak co, není to težké, ne?

Na co si dávat pozor:


1. Rýže musí být speciální na rizoto - s parboiled rýží tohle nesvedete
2. Je to vaření, u kterého musíte celkem stát, nejde nalít vodu a pak koukat na telku, pěkně by se vám rizoto připálilo
3. Nesypejte tam eidam, sem patří parmazán :)
4. Spousta lidí nejí houby..tak tam nedávejte houby ale pár kousků šafránu - a máte šafránové rizoto. Nebo třeba gorgonzolu a máte sýrové rizoto, špenát..mrkněte na net - já mám nejradši apetitonline.cz a tam určitě najdete rizoto, které vám zachutná..

Doufám, že se vám recept líbil, budu ráda za komentáře a hlavně chci vědět, jestli mám ve fotovaření pokračovat :)??!!






You Might Also Like

0 komentářů

Oblíbené články

Sleduj mě na facebooku

Instagram Barusminky