Italské houbové rizoto - fotorecept
10:51Na facebooku jsem se vás ptala, jestli sem občas chcete "hodit" nějaký recept a můj dotaz měl celkem dost kladných ohlasů, tak se ráda s vámi podělím o mé kuchyňské výtvory!!
Dnes tedy bude italské houbové rizoto. Nevím, jestli má cenu to tu popisovat - že italské rizoto je naprosto jiné, než to "naše" české ale asi to všichni znáte a když ne, vše poznáte během následujících pár minut, kdy budete číst:)
Ale hlavně, tenhle recept zvládne uvařit každý, nepotřebujete na to žádné kuchařské umění a ani moc zkušeností a přitom výsledek je parádní. Tak co, půjdete do toho?
Co budete na 4-5 porcí rizota potřebovat?
400g rýže na rizoto
5 lžic olivového oleje
2-3 menší cibule
3 stroužky česneku
2dcl bílého vína
houby (lesní, žádné žampiony)- já mám podušené mražené z léta ale můžou být i sušené. Pokud máte sušené, je potřeba je předvařit, aby byly měkké.
parmazán
sůl. pepř
petrželku
2 lžíce másla
zeleninový vývar ( kdyžtak stačí kostka, i když vývar je vývar :)
...a jen jeden velký hrnec, plnou konvici s horkou vodou (nebo rendlík s vývarem), prkénko na krájení, nůž, struhadlo a vařečku
Nakrájíme si cibuli na malé kostičky a dáme ji do hrnce, nalijeme olivový olej a cibulku osmahneme - ne do hněda ale jen aby změkla. Trvá to tak 3minuty.
..pokud nemáte vývar ale lijete tam jen vodu, tak tam hoďte kostku zeleninového vývaru..
Po chvíli - cca 12minutách ochutnejte zrnka rýže, jestli jsou ještě uvnitř tvrdá nebo jestli už jsou na "skus" Pokud jsou tvrdá, pořád ještě po troškách přilívejte vodu a míchejte. Pokud je už rýže tak nějak měkčí, můžete přidat houby zbavené vody - prostě je trošku vymačkejte a pak je tam hoďte.
Zamíchejte a ještě chvilku nechte probublávat - do té doby, než bude rýže i houby měkké - ale ne rozvařené.
Tak co, není to težké, ne?
Na co si dávat pozor:
1. Rýže musí být speciální na rizoto - s parboiled rýží tohle nesvedete
2. Je to vaření, u kterého musíte celkem stát, nejde nalít vodu a pak koukat na telku, pěkně by se vám rizoto připálilo
3. Nesypejte tam eidam, sem patří parmazán :)
4. Spousta lidí nejí houby..tak tam nedávejte houby ale pár kousků šafránu - a máte šafránové rizoto. Nebo třeba gorgonzolu a máte sýrové rizoto, špenát..mrkněte na net - já mám nejradši apetitonline.cz a tam určitě najdete rizoto, které vám zachutná..
1 komentářů
Hmmm tak na to mám opravdu chuť. A to jsem dneska vůbec nevěděla co vařit. Strašně moc děkuji za skvělý tip na jednoduchou delikatesu. A veliká náhoda je, že mi tady zrovna zbylo otevřené tohle skvělé bílé víno a nevěděla jsem co s ním. Protože teď opravdu nemám chuť pít.
OdpovědětVymazat