Hovězí steak s bramborovými granátky a karamelizovanou cibulí á la Baru - fotorecept

23:40

Potřebujete uvařit něco na romantickou večeři a pořádně chlapa nakrmit? Dnes to tedy nebude jídlo pro vegetariány! Kupte hovězí, brambory, cibuli a jdem na to :)




Co budete potřebovat?

Hovězí - nejlepší svíčková ale i pěkné zadní poslouží ( zeptejte se u řezníka, aby bylo vyzrálé a měkké, žádná stará kráva) Na jeden steak aspoň 200g, klidně víc
Brambory - malé, podobného tvaru
cibuli - na porci tak 3 menší cibule - hodně se smrskne při vaření
máslo
cukr (já používám třtinový)
sůl, pepř, trochu olivového oleje
jogurt, česnek - na dip
kdo má rád, tak bylinky - rozmarýn je nej :)

Nejdřív si z lednice vytáhněte maso - až ho budete dávat na pánev, tak musí mít pokojovou teplotu. 

Maso osušíme...


...opepříme...


... jen tak zlehka pokapeme olivovým olejem a necháme odpočívat.


Brambory neloupeme, jen omyjeme vodou a odrbeme kartáčkem.




Překrojíme je napůl a na každé půlce nakrojíme "ježečky" :)




Pak brambůrky dáme na plech s pečícím papírem, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.

Kdo chce, přidá rozmarýn.


Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka.


Máme všechno připraveno a jde se na to! Jako první si zapneme troubu tak na 180 a hodíme tam brambory. Budou se nám péct tak 30-40min - že jsou hotové poznáte tak, že do nich píchnete vidličkou a budou měkké.


Ukrojíme si kus másla, a s cibulí ho mrskneme na pánev.



Zapneme sporák tak na sedmičku a mícháme. U toho míchání rozdělte cibuli na jednotlivá kolečka. Cibule nám musí změknout ale ne zhnědnout - jen zesklovatět. 


Až cibule změkne, přidáme cukr. Na tohle množství cibule jsem přidala 4 slabé polévkové lžíce cukru.


Cukr nechte rozpustit, zkaramelizovat na másle,  míchejte a pak přikryjte pokličkou a uchovejte v teple.


A už konečně jdeme na ty steaky :)

Pánev si fakt brutálně rozpalte. Pokud máte steakovou pánev, je to ideální, pokud ne, vyndejte si aspoň tu, která má silné a rovné dno.

Až bude pánev rozpálená, hoďte tam steaky. Je na nich trochu oleje, takže to stačí. Jiný olej tam nelejte, akorát by se přepálil (jen ghí pokud máte, to tam dát můžete)


 Tak...a teď přijde ta složitost. Někdo dělá steaky tak, že je opéká z jedné i z druhé strany cca 3min a pak je zabalí do alobalu a dá je na 15min do trouby. Někdo je jen opéká a do trouby je nedává. Já to dělám tak napůl.

Správný steak by nikdy neměl být úplně udělaný, tvrdý. Někdo má rád medium, někdo rare (krvavý) ale pokud si chcete udělat steak úplně a nesnesete, aby byl uvnitř růžový, tak prosím - udělejte si jiný recept - na to se hodí kuřecí ale nekažte takhle tohle, prosíííím :)

Nechávám je pár minut z každé strany a když už nejsou úplně měkké, dám je do alobalu a pak pár minut čekají v troubě - než prostřu.
Ale ta měkkost. jak poznat, že už je steak akorát...pokud opravdu nemáte se steakem žádné zkušenosti, mrkněte na netu, jsou tam různé vychytávky jak to poznat. HLAVNĚ do steaků nepíchejte vidličkou, protože by z nich vytekla šťáva. A ani je na té pánvi nerozkrojujte, abyste si je zkontrolovali, jestli jsou nebo nejsou hotové :))


Taky je potřeba koukat na velikost steaků - mega steak chce dát na pánev jako první a až po pár minutách třeba přidat ty menší. Jo, je to blbá poznámka ale radši to píšu, víte jak ..:)




Steak teda zabalím do alobalu, šoupnu do trouby k bramborám a jdu prostřít nebo udělám dip - jogurt nebo zakysanku smíchám s česnekem, solí a pepřem..




No a pak to všechno hodím na talíř a jde se jíst.



Tady už je i slaninka, kterou jsem k tomu nakonec přihodila :)


O tom, jak se dělá maso na steak správně, by se daly psát slohy. Je to trochu alchymie - druh masa, jak dlouho na pánvi, jak dlouho v troubě..já maso prostě jen pomačkávám a když je tak akorát, dám ho na chvilku do trouby. Nikdy si nejsem stopro jistá, jestli pak budou tak akorát,ale nevím jestli štěstím nebo fakt moji šikovností - tou spíš, haha, vždycky byly.
V alobalu se z masa ještě uvolní šťáva - dá se rovnou nalít na maso nebo ještě nalít na pánev s kouskem másla a zredukovat - jak se vám chce :)

Co je tedy tak nějak důležité?
MASO - koupit pořádné. Když koupíte špatné maso, dobrý steak nikdy neuděláte (ale i nepovedený                  steak se dá využít)
NESOLIT - solte až na talíři
NEPÍCHAT, NEŘEZAT - šťáva by vytekla a to nechceme
NEZVAT na večeři vegetariány :)


Chce to zkoušet. Nikdo učený z nebe nespadl a steaky nejsou čaj. Ale já vám věřím, že to zvládnete.



Dejte mi pak vědět!





You Might Also Like

2 komentářů

  1. Jo, tak steaky můžu.. Trvalo mi top ár pokusů, než jsem přišla na ten správný časový postup a naučila se ohadku dle velikosti masa.. Ale teď, když si chci udělat radost nebo potěšit manžela - volba je jasná. Jen u nás většinou dělám štouchačky nebo bagety.. Tak příště zkusím i takhle pečené brambory, s tím rozmarýnem to musí být parádní..
    No, asi utíkám k řezníkovi, jak tak koukám na ty fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nás dělám, že chci potěšit přítele ale potěším tím hlavně sebe, jsem víc masová než on :) bramburky jsou vazne dobre, zkus je ;)
      No mi povídej, taky bych si teď dala :D

      Vymazat

Oblíbené články

Sleduj mě na facebooku

Instagram Barusminky