Aklimatizace aneb 1.týden s mimoušem doma

20:45

Uff, je to týden, co jsme si přivezli malého Davida domů. Jak první týden probíhal?
Překvapivě pohodově :)

V porodnici ho trápily prdy, v noci řval jak tur, že už jsem fakt nevěděla co s ním, tak jsem hned v pondělí nasadila Espumisan a noc proběhla v klidu.
V úterý jsem si dala mléčnou rýži a v noci zas ryk, takže jsem vysadila laktózu a lepek, protože i já jako malá trpěla alergií na tyhle dvě věci a vím, že i teď mám bez nich zažívání lepší, pokračujeme s Espumisanem a od té doby spí a spí a spí a já hledám různé bezlepkové a bezlaktózové recepty, abych nejedla pořád to samé.

Máme tu i masážní pomůcku na bříško proti prdům ale v porodnici mi říkali, že s tím můžeme začít, až se zahojí pupík, takže ještě jsme ji nevytáhli.

Ráno se budí mezi 7-8, dokud si jen pokníkává, tak si jdu udělat čaj, připravit snídani, pak ho přebalím, nakrmím, uložím, nasnídám se já a prďola většinou 2-3 hodiny spí, takže já poklízím nebo dělám věci do práce.

Přes den spí v Hojdavaku, který máme pověšený v obýváku, takže normálně běží televize, my si povídáme, přijde návštěva..a malej spí. Chceme, aby si nezvykal na ticho.
Hojdavak si chválila i kamarádka, protože jejich mimčo bylo absolutně nespací a jen v hojdě chrnělo, takže je to vyzkoušená věc a my jsme zatím taky moc spokojení. A navíc hezky vypadá a je vyrobený v ČR, což je super.

Když se probudí, tak dostane najíst, chvilku se ňuchňáme a jde zas spát, pak znovu a když se vzbudí kolem 19.hodiny, tak už ho svlíknu a jdeme na večerní hygienu.

Koupeme obden, zatím jen v umyvadle, dokud se tam vejde a my nemusíme vytahovat vaničku. Zatím jsem ho ani nemyla žádným mýdlem, používám jen mořskou houbu, kterou mám z Elixi.cz.
V porodnici používali Hipp, já tu mám na mytí Trudi nebo Niveu ale zatím na něj moc chemie používat nechci.
Jinak ho jen otírám mokrou žínkou, hlavně kožní záhyby na krku, podpaží a pak mezi nožičkami.
Po umytí  ho mažu Bepanthenem nebo Marulovým olejem.
V sobotu mu trochu zduřila prsíčka ale prý je to normální hormonální reakce na moje mléko a časem to zmizí, takže teď máme trochu "kozatýho" chlapa :)

Co se týká přebalování, tak tam používám zatím Pampersky, ty v bílém obalu jsou lepší, protože mají pruh, který se zbarví, když je plína mokrá a hlavně je na nich poznat, kde je předek a zadek, což u těch zelených jde vidět celkem těžko - nebo jsem blbá já :)
Zadek mu mažu Rybilkou nebo nebo Bepanthenem s olivami. Oboje jsou klasiky, kupovala jsem je do výbavičky a zatím fungují super, malý mě jen malé skvrnky na zadku už z porodnice ale teď se mu to fakt zlepšilo a už má zadek v pohodě.
Už jsem zkoušela i látkové plíny ale to vám pak povím ve videu, co se mi povedlo :)))

Kojím přes den každé cca 2-4 hodiny, v noci vydrží i 4 a půl a sláva kojícím polštářům. Jeden jsem si koupila už v těhotenství a teď mám ještě nový, krásný od značky Candide, který je multifunkční a mimčo na něm může i odpočívat. Od Candide jsem toho dostala víc, jsou to fakt kvalitní, designové věci, vhodné i jako dárky nastávajícím mamkám, když nevíte, co koupit, ve videu nebo pak v nějakém speciálním článku se také dozvíte víc.


No a večer ho dáváme spát do postýlky, aby pak začal časem rozlišovat den a noc. Dáme ho do hnízda, zapneme Šumídka, zhasneme a doufáme, že usne. Většinou po chvilce začne kníkat a pak řvát, tak tam po chvíli jdu já nebo David kouknout, snažíme se ho nějak uklidnit, mluvit na něj, pomuchlat ho ale většinou to dost trvá a stejně pak nakonec dostane prso a usne až kolem desáté.
To večerní usínání je trochu mordovina, no. Máte někdo nějaký tip?


Já po císaři:
Den ode dne lepší, jizva občas štípne, když blbě vstávám z postele ale jinak se snad hojí pěkně, mažu ji sádlem a když už nemůžu cvičit, tak se aspoň mažu zpevňujícím olejem od Nivea. Naštěstí mi moc kilo nahoře nezůstalo ale jsem taková "rozkydlá", co vám budu povídat...:)
Netahám těžší věci, snažím se všechno dělat pomaleji a nepřepínám se ale jinak funguju tak, jak jsem zvyklá - poklízím, byla jsem na nákupu..prostě normálka, žádné ležení a skuhrání :)

Takže první týden s miminem doma jsme zvládli snad bez ztráty květinky, dítě spí, doma je poklizeno a jak se říká, spokojená máma, spokojené dítě..zatím to tak je, tak mi držte palce, ať je to tak i dál:)

Co jsem za těch 7 dní zjistila?
Že mám kupy mimi oblečení a už teď vím, že to malej absolutně nemá šanci unosit, protože ho oblíkám hlavně do overálků, které jsou nejpraktičtější.
Že děti jsou celkem gumové a oblíknout je není tak složité, zatím jsem mu nic nezlomila:)
A že hojdavak si kamarádka nechválila jen tak "pro nic, za nic", protože malému se v něm opravdu líbí.

S čím potřebuju poradit?
Jak na noční usínání? Možná se v ložnici i sám bojí, protože celý den spí v hojdě a pak je v ložnici sám, je to možné? I když přes den v ložnici usne normálně, nevím co s ním :)

You Might Also Like

22 komentářů

  1. Davidko je zlatej :) My používame na mazaní jenom olivovej olej a Niveu raději nepoužíváme proteže sem četla že nivea je nejagresívnejší značka pro miminka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mažu tím marulovým ale zase jsem četla, že nejagresivnější je Johnson&Johnson :D tak teď kde je pravda, viď :) ale to přírodní bude nejlepší, ať je to tak nebo tak :)

      Vymazat
  2. Ahoj Barco,ja si myslim,ze Davidek je moc malinkej na usinani sam😉 urcite ne v sestinedeli. Potrebuje citit mamcu. Vsadila bych na kojeni na pozadani a tak i proste uspavani pri prsu. Nechci byt nejak moudra,ale teda ja dost dam na "vnimavou vychovu" ale ne kazda maminka to tak chce. Alespon ted bych ale byla mimcu co nejvic na blizku. Ma jen Tebe,Tvoje mlicko a to je pro nej nejvetsi bezpeci. Zkus si ho nechat usnout pri kojeni v posteli a az usne,dat do postylky. A nebo uspavat v satku/ergonosici. Tak se tesim,a doufam,ze brzo napises jak Davidek pokrocil😊
    Ps: Nemam rada prehnany matky,ale ta myslenka vnimave vychovy a vubec pristupu k mimcu mi prijde prirozena a logicka tak proto jsem Ti navrhla aby jsi se na to mrkla. 😁 Tak spanku zdar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.materstvi-srdcem.cz/news/moje-miminko-je-neodlozitelne/
      Mozna te tady neco insipruje. A urcite se neboj,ze Davidka rozmazlis😉

      Vymazat
    2. Díííky! že je nás kontaktních a pro přirozeno víc :) někdy jen nevidíme ty souvislosti, Baruš píše, že když pokníkává, někdo přejde, mazlí ho a dá prso a spí - krásně to v tom je vidět, potřebuje mámu, 9 měsíců byl s ní a teď má spát sám v postýlce.. na to je mooc brzo. Pod to co jste napsala bych se podepsala :)

      Vymazat
    3. Hezka odpoved a souhlasim. Kdyz byla malinka nejmensi mimi do 3 mesicu tak bylo uspavani hooodne narocne. Lezela jsem s ni v loznici a kojila, delala vse pro zlepseni prdiku a to od 7 az do pulnoci i dele. Ale mela jsem trpelivost. Zadny sunar nebo dudlik. Ted ma 7 mesicu a usne uz v 8-9. Uspavam porad u prsa. Pak prenesu do postylky a jdu take spat. Uklid pocka ;-) pusobis jako skvela maminka a clanek je moc hezky. Skvele tipy. Pro sve miminko chces to nejlepsi a to jde moc poznat. Tesim se na video.

      Vymazat
    4. Ahoj holky, já to asi špatně napsala ale malý usíná u prsa, pak ho přenesu do postýlky a pak právě ječí, když se probudí- pokud není extra utahaný. Ale každý den se to mění, když jsme měli program (focení, doktorku), tak byl utahaný a spal hned. Teď taky začal brečet, tak jsem ho vyloženě uhladila:) A včera byl takový nanicovatý, tak jsem si ho i s hnízdečkem vzala do postele a usínali jsme ruku v ruce..:))

      Vymazat
  3. Ahojky,vecerni usínání na to si pak zvykne.malej měl den i v noci tze já spala,za dvě hodky jídlo a pak dvě hodky koukání po pokoji.a takhle třikrát za noc a to dva měsíce,samozrejme jsem chodila spat přes den,pze jinak bych to nedala.pak se to zlomilo a spal i celou noc.nakonec císařem? To jsem nevěděla.. jen si ho užívejte,straaaasne rychle to utíká...mej se krásně,Domca zdraví Davídka ;-) :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojda, jojo, nakonec akutní císař ale všechno je v pořádku. ty jo, tak to byl mazec, to jsi musela být pěkně utahaná, já si jdu lehnout jen když mám čas ale pak zas nemůžu usnout večer :)) Davídek zdraví Domču :))

      Vymazat
  4. Ahojky,vecerni usínání na to si pak zvykne.malej měl den i v noci tze já spala,za dvě hodky jídlo a pak dvě hodky koukání po pokoji.a takhle třikrát za noc a to dva měsíce,samozrejme jsem chodila spat přes den,pze jinak bych to nedala.pak se to zlomilo a spal i celou noc.nakonec císařem? To jsem nevěděla.. jen si ho užívejte,straaaasne rychle to utíká...mej se krásně,Domca zdraví Davídka ;-) :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Tvoj blog sledujem aj tehotenstvo už dlho, ale nejak nestíham komentovať. V prvom rade gratulujem, maličký je krásny, aj náš druhorodený je Dávid.
    Nás toto všetko čaká do tretice o mesiac, hlavne si to užívaj a odpočívaj, treba sa zotaviť ale čoskoro budeš úplne fit (mám za sebou dve sekcie, takže viem čo prežívaš). Spánok bábätka sa zredukuje na menej hodín denne, teda tieto chvíle sú super na to zotavenie a zžitie s malým.
    Čo sa týka rád, každá mama vie čo je pre jej bábätko najlepšie, riaď sa svojim inštinktom, ty vieš všetko preň robiť najlepšie.
    Možno večer malý chce iba teba a preto plače ak je v postieľke sám, predsa bol 9 mesiacov stále s tebou, potrebuje si zvykať na tento svet. V tomto som ja bola pohodlná a veľakrát s malými večer zaspala i v posteli zničená. Do toho roka a pol kým sme sa dojčili veľaráz zaspávali na prse. Ani sa nerozmaznali a pekne sa už cca ako 2-2,5ročný naučili spať sami vo svojej izbe. Teda si ho užívaj a rob ako to cítiš bez ohľadu na okolie. Aby si bol on a aj ty spokojná. Držím vám palce.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Baru :) mně by zajímalo, jestli jsi chtěla jít sama na císařský řez a nebo byl nějakej problém, tak jsi na něj šla. Doufám, že to není nějaká moc intimní otázka, kdyžtak pochopím, když na ni neodpovíš, jen mě to zajímá, jak je to s tím, jestli si můžeš říct, že chceš na císař. Kamarádka rodila týden po Tobě, no říkala, že porod úplná hrůza pro ni, ale to má určitě každá z nás jiný :). Teďka jsem se dívala na video youtuberky a taky tam ukazovala šumícího medvěda a chválila si ho :). Sice se mě tohle téma ještě netýká, ale moc ráda koukám na videa i čtu články s touto tématikou. Mějte se krásně :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahj veru, šla jsem rodit normálně ale kvůli komplikacím, které nastaly, mi nakonec břicho řízli. U nás to říct nemůžeš, možná nějaké porodnice, kde si můžeš vybrat, jsou ale tady jdeš na císaře jen akutně nebo když jsou komplikace už při těhotenství. Medvídek je super, usínám u něj už taky :)))

      Vymazat
    2. Děkuju za informace Baru :)

      Vymazat
  7. Ahoj!
    Myslím, že Tě potřebuje mít stále u sebe, cítit Tě, proto nechce spát sám. Mě malý usnul jedině na prsu. Pak je ovšem těžké odvykání...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně usíná u prsa a pak ho pokládám do postýlky ale ječí když se vzbudí, špatně jsem to asi napsala. No právě, nechci si ho navyknout a pak být "otrokem" ale každý taky říká něco jiného - že v šestinedělí to je jinak a že si navyknou až pak, někdo zase, že si navyknou hned, tak já nevím, no...

      Vymazat
    2. Takhle maly dite potrebuje mamu,nemuzes ho rozmazlit, to je stejny jako by ses bala, ze kdyz ma ted pliny, tak se nikdy nenauci chodit na zachod nebo ze kdyz bude v kocarku, tak nikdy nebude chodit?
      Doporucuju satek nebo nositko, idealni pro pripady, kdy potrebujes volne ruce a mimi na brise u mamy spi.
      Devet mesicu jste byli spolu, potrebuje s tebou jeste byt, neni zvykly na samotu. Hlavne neposlouchat babicky v tomhle...

      Vymazat
  8. Ahojky Baru, se spaním moc neporadím, holky spaly vcelku ukázkově a když bylo potřeba na jídlo, tak jsem si je budila najednou (jinak by to moc dlouho nefungovalo), jen tedy u nás musely být kvůli monitorům dechu (jak byly dříve a prťavé, tak jsme je na doporučení měli) a podkládání hlavy v postýlkách a jen sem tam v takovém vrčícím houpátku, to je bavilo hodně na uspávání ;-) Ale mám typ na prdíky - zkuste sehnat v DM pecky v látkovém pytlíku. Nahřívají se v mikrovlnce a dávají na bříško. Pak u nás (a to tedy i na to uspávání) fungoval dudlík :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojda, my také máme půjčený monitor, půjčují ho v porodnici, tak jsme si ho pro klid duše zajistili. My máme právě ten pás, tam jsou pecky taky a nahřívá se to taky :) a dudlíka spíš fluše než aby ho dudlal ale zkusím ještě jiný typ:D

      Vymazat
  9. Ahoj, mažeme kokosakem. Malému vyhovuje, když měl hodně suchou kůži mazali jsme excipialem. Používám i na sebe, jsem sušenka 😭 usínání nejde ani nám, dřív vyžadoval sám kolem půl osmé uložit, ale teď musím Kubika uspavat, nemusím ho vyloženě uspavat, prostě chce být s náma.Na co bych neměla srdce je nechat ho vyrvat. Starší syn spal s náma do 2a půl. Když už usnul u sebe, v noci dorazil stejné 😂občas jsem zavidela maminkam, kterým děti spaly ve svých, protože budit se z kolenem mezi lopatkami bylo vcelku nepohodlný😂, ale dnes na to vzpomínám a jsem ráda, že jsme pro něj byli,když nás potřeboval. Nyní spí sám ve své, k nám přijde až ráno, jestli ještě spíme. Nikdy nepotřeboval usinacky a tak,protože jsme usinacci byli my❤

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj úplně jak kdyby to bylo včera co jsem přijela domů z porodnice ale už to budou 4roky. Bylo fajn přijet a lehnout si celá rodina do postele a jen si užívat přítomnosti malého a pozorovat. Jinak se mi moc líbí to šedivý hnízdečko my měli takové co si tak pamatuji tak myslím že už jsem ho někomu darovala. Jinak teda May měl taky postilku ale spal v ní tak 5x max a ještě teď si k nám někdy přileze do postele.

    OdpovědětVymazat
  11. Jako když si na to vzpomenu, tak si říkám, že ta aklimatizace u nás byla fakt docela hardcore. Všude hračky pro děti, které nám nakoupili babi s dědou, do toho manželka ve stresu, já ve stresu (v tu dobu se ještě neřešila otcovská) a tak jsme se s tím tak nějak pytlikovali, jak jen to šlo. Ale teda občas byly ty příchody z práce fakt hektické, že jsem se pomalu zase těšil na to, až mi bude zvonit budík.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené články

Sleduj mě na facebooku

Instagram Barusminky