Co s sebou na turistickou dovolenou? Ne, tohle nebude o šminkách :)

9:18

Ahoj všem,
kdo mě sledujete na fb, tak víte, že letos jsme s Davidem vyrazili na Slovensko.
David, starý zálesák a bushcrafťák chtěl dovolenou strávit spaním ve stanu a možná raději jen pod širákem, já doufala aspoň v jednu až dvě noci v penzionu. Nakonec jsem úplnou náhodou dorazili do kempu v Betlanovcích 2km od Slovenského ráje ("webovky" tady), kde jsme za stan, dvě osoby a auto zaplatili necelých 8€, což bylo fakt málo a hlavně - v kempu byly asi 3 stany, což nám naprosto vyhovovalo. Super soukromí, žádné tlačenice ve sprchách, čisto a super majitelé, takže nakonec jsme celou dovolenou strávili tam.



Co se týká Slovenského ráje, je to tam opravdu ráj. Tak nádhernou přírodu jsem snad ještě neviděla, ani v horách ve Slovinsku se mi nelíbilo tak, jako tady. Potůčky, kameny, spadané stromy porostlé mechem a do toho paprsky slunce, které jen tak prosvítaly mezi větvemi stromů..kolikrát jsem se zastavila, jen se kochala a až mi z té krásy vytryskly slzy do očí..až tak to tam je krásné. Samozřejmě doporučujeme vyrazit brzy ráno, kde nikde nikdo není a klidně i na turistické trasy, které jsou vzdálenější od "centra".


Jo a jsou tam hodně žebříky, stupačky a podobné srandy, takže kočárky, malé děti a lidi bojící se výšek s sebou nebrat.



Co si s sebou ale na takovouhle dovolenou brát? Jak jsem psala na začátku, přírodu a turistiku máme rádi, takže jsme celkem vybavení a troufnu si říct, že už tak nějak víme, co s sebou a co ne ale nemám patent na rozum, tak jestli jste někdo brutal horal a máte na výbavu jiný názor, klidně se nechám poučit :) A hlavně, pokud někam jedete poprvé, nemá význam vše kupovat ale spoustu věcí se dá půjčit od známých atd. a až když vás to chytne, tak si to kupte domů :)

Když se jede stanovat, je potřeba jedna základní věc a to STAN. Jo, smějete se ale my jsme loni vyjeli do kempu směr Slovinsko a až u Jindřichova Hradce jsme si uvědomili, že jsme ho zapomněli doma :D No nic, to je tak jako mimo soutěž ale když už stan, tak dvouplášťový, v jednoplášťovém je hned mokro. 

Ve stanu musíte na něčem ležet - takže KARIMATKA. Těch je na trhu hodně druhů - nafukovací, samonafukovací, skládací, pak takové speciální, co ani nevypadají jako karimatky...my jich máme asi 5 ale já osobně mám ráda tu samonafukovací - nezabere moc místa ale přitom je měkká.
BATOH je taky potřeba - pohodlný a musí vám sedět na zádech, nesmíte ho mít na zadku :) Nám se osvědčily i ALPITRACKOVÉ HŮLKY - člověk si chvíli přijde jak důchodce ale jde se vám 100% lépe - jak do kopce, tak z kopce.




SPACÁK. "Je léto, bude teplo, stačí mi úplně obyč spacák..", řeknete si. No, vždycky je lepší teplejší, co si budem povídat. My jsme jeli dva a měli jsme s sebou spacáky 4. No nekecám, David balí vždycky milion věcí navíc ale ono se to pak hodí. Dvě noci bylo kolem 8mi stupňů a ve spacáku, který má mít komfort +5 byla zima. Ještě technická - spacák, pokud v něm nespíte a válí se vám doma, by měl být skladován rozložený a pověšený a ne srolovaný v tom mini obalu. Pak se ničí vlákna a může vám v něm být zima. POLŠTÁŘEK máme nafukovací - koupit se dá v Decathlonu asi za 100Kč nebo si vemte nějaký malý třeba z Ikey. Ale pohodlný, není nic horšího než špatný polštář, teda aspoň pro mě :)

Dál je potřeba baterka - my bereme ČELOVKU A LUCERNIČKU (Decathlon, vietnamci), VAŘIČ - my máme plynový, EŠUS, PŘÍBOR, KELÍMKY NA PITÍ, KANYSTR S PITNOU VODOU, na jídlo jsou fajn ČÍNSKÉ POLÉVKY  (yumyumky jsou nej) nebo nějaká hotová jídla - naprosto super je námi vyzkoušené EXPRES MENU, SLADKÉ tyčky - oříškové jsou na energii nejlepší a třeba i hroznové bonbony jsou fajn.



A co na sebe? Základ jsou BOTY - pohodlné s podrážkou, která není hladká. A aspoň dvoje, na střídání a stane, se, že vám uklouzne noha a mít pak botu celou od bláta a mokrou ještě druhý den není ideální. A ponožek taky rozhodně víc, než na jeden den jedny - a kupte si třeba v Decathlonu nebo v Lidlu speciální na túry - mají speciální vystužení, neshrnují se a jsou z lepšího materiálů než obyčejné fusakle :)




KALHOTY, KRAŤASY - lepší z nějakého šušťáku než bavlněné, super a levné má Decathlon nebo Lidl. TRIKO - určitě funkčí, taky žádnou bavlnu. Já mám své nejoblíbenější z Lidlu, nechápu, jak za tak málo peněz udělali tak hodně muziky - je fakt super :) MIKINA - zipovka je praktičtější, klidně fleesovka, tu mám z Decathlonu a super. 

BUNDA - tady se vyplatí zainvestovat a koupit pořádnou, která nepromokne, i když - budu se opakovat ale ten Lidl dělá fajn bundy. Pokud nejdete úplně do hor, stačí šusťáková, do výšek je pak dobrá softshellka, která i krapet zahřeje.

Na lítání po kempu a i na spaní jsou ideální LEGÍNY a termo triko. Když jste uťapkané a utahané, je vám větší zima a večer potřebujete něco, co vás zahřeje. Já mám spešl zahřívací triko od Under Armour, které je brutálně drahé ale když si ho vezmete na sebe...tak je to bájo...:) Na ten večer se hodí i nějaká fakt teplá mikča nebo svetr a nějaká deka, kterou přes sebe jen tak přehodíte. Ne, nemluvím o zimě, mluvím o letní dovolené na horách, nesmějte se :) RUČNÍK můžete vzít klasický, co používáte v koupelně ale existují takové super osušky, které ve složeném stavu zaberou tolik místa jako dvě trika a přitom jsou velké, super sají a jsou suché během půl hodiny. 



A co z HYGIENICKÝCH POTŘEB?

MOKRÉ UBROUSKY - ty jsou základ. Ty obyč dětské a pak třeba i antibakteriální (oboje dělá DM), odličovací ubrousky, klasické KAPESNÍČKY a TOALEŤÁK,  antibakteriální gel je taky super - pokud jste úchyláci na bakterie jako já. Šampon a kondík z nějakého mini balení nebo ze vzorků, to samé nějaký krém, i když já na dovolené té péči o pleť nějak moc nedám, ideální je KOKOSOVÝ OLEJ - na namazání celého těla, i obličej vám to odlíčí, PINZETA, SUCHÝ ŠAMPON - malá balení dělá Batiste, Toni&Guy, Lee Stafford, BALZÁM NA RTY - ten nezapomeňte, suché rty jsou peklo, REPELENT - bez toho to taky nejde - ten si berte hlavně i do batohu na výšlapy, hovada jsou svině :)
LÉKÁRNIČKA - nebudu vypisovat, fén - ne kvůli krásným uhlazeným vlasům ale abyste ty vlasy měli rychleji suché a nebyla vám zima. Já teda s sebou měla i žehličku...jeli jsme autem a tam se vešla, že...:)) Samozřejmě nějaký ty šminky ale to je v tomhle článku úplně vedlejší.

Z praktických věcí - určitě HODINKY - často jsou túry počítané, a v mapách zapsané na hodiny a ne na kilometry, tak ať víte, jak dlouho jdete a kolik vůbec je, BLOK a TUŽKU, ať si napíšete v kolik jste kde byli, nebudete si to totiž pamatovat, i když si myslíte, že jo:) KARTY - večer se nám hodily.



A ještě poslední SUPER TIP, což je SAWYER- FILTR NA VODU. Samozřejmě do batohu potřebujete pití. Nejlépe vodu. Hodně vody. Čím víc vody, tím těžší batoh a tím se víc nadřete. A to nechcete. Proto když víte, že půjdete na túru kolem vody ( koupit si mapu je samozřejmost), tak nemusíte tahat hektolitry vody ale stačí tenhle filtr. Přefiltruje vám i vodu z Labe, když by šlo do tuhýho ale na horách jsou většinou potůčky čisté a modré jak oči Paula Walkera, takže i když byste měli strach, že přecijen tam poplave něco, co by vašemu žaludku neudělalo nejlépe, Sawyer to jistí. 
Je založený na nanotechnologii a i když pár stovek stojí (cca 600Kč), nám se vrátil hned při první dovolené na Slovinsku, kde 1,5l vody v lahvi stál 9€. Jestli chcete nějaký článek přímo o tomhle filtru, napište mi to,  a já ho mileráda napíšu, protože je to fakt super :)

Dostali jste se až sem? Gratuluju, protože jsem se fakt rozepsala :)

Jako bonus tu máte video, které David natočil a vůbec jsem o tom nevěděla - alias takhle to vypadá na věži Spišského hradu - kdo se bojí hmyzu, ten by tam asi chodit neměl..:) A taky tak nějak vypadala celá dovolená - pořád jsme se tlemili a hlavně si ze mě David neustále dělal pr**l :D
Video je neveřejné, takže proto tu není náhled ale jen proklik - speciálně pro vás ;)



Snad se vám článek líbil, k něčemu vám byl a klidně se ptejte, pište, ráda vám poradím - rady, tipy, triky a tak...:)

b.

You Might Also Like

9 komentářů

  1. Vypadá to krásné, až teda na tu mříž, to by mi asi fakt vadilo. Takže vím, že tam asi určitě nepojedu :-D Úplně chápu balzám na rty, bez něj bych se zbláznila. Ale vypadá to, že jste se měli krásně ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasná kabelka :-) A článek je samozřejmě super :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Opět super!/škoda,že jsem" člověk bojící se výšek"/ale rady jsou dobré i pro nás co se drží víc při zemi.Muselo tam být krásně.

    OdpovědětVymazat
  4. Musela to být krásná dovolená. Nádherná příroda a Vám dvěma to spolu fakt hodně sluší ;)

    www.simply-pleasures.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Baru. Děkuji za skvělý článek, přečetla jsem ho jedním dechem. S mužem hory milujeme, ale ještě jsme nebyli na dovolené pod stanem, vždycky spíš hotel a po ranní vydatné hotelové snídani vycházíme :-) Ale kempování má něco do sebe a navíc to vyjde daleko levněji. Letos jsme byli na Vranově, tak třeba za chvíli koupíme i pořádnou výbavu a vyrazíme třeba na Slovensko :-) Kde jsme mimochodem už byli, ale v tom hotelu :D

    OdpovědětVymazat
  6. Naše dovolená je také pokaždé aktivní :-) . Nedokázala bych celý týden jen tak ležet u vody. Potřebuji poznávat nová místa. Jezdíme pod stan a jsme v kempu vždycky tak dva, nebo tři dny a pak zase popojedeme o kousek dál. Letos se chystáme na jižní Moravu, tak jsem zvědavá, jaké to tam bude :-) .

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek Český ráj máme procestování křížem krážem ale slovenský vůbec, ani vlastně Slovensko vůbec no každopádně díky za tip. Ono taky záleží kde jste a na jakou jdete túru a podle toho bych volila různé tipy oblečení a vybaveni. Když my byli třeba v Turecku a jeli jsme na výlet přes tuhle společnost tak nám taky řekli co si vše máme vzít sebou. To je pak trochu něco jiného než vyrazit třeba na trek po Tatrách.

    OdpovědětVymazat
  8. Podle mě supr tipy. Upřímně já už se taky nemůžu dočkat dovolené. Pár let jsem moc nikde nebyl, tak si to letos chci vynahradit. Mám letos v plánu Chorvatsko, ale nechci se tam jen válet u moře. Rád bych například navštívil i Plitvická jezera. Díval jsem se na fotky a vypadá to tam nádherně. :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené články

Sleduj mě na facebooku

Instagram Barusminky