Jak na domácí jogurty + giveaway

13:11

Vyrobit si jogurty doma není žádná věda a jestli vás zajímá jak na to, dnešní článek je tu přesně pro vás :)

Co si pro domácí výrobu připravit?
  • Mléko (klasické či rostlinné)
  • Skleničky (např. od přesnídávek)
  • kuchyňský teploměr
  • Zákvasky, které z mléka vyrobí jogurt (já použila značku VIVO)
  • Hrnec na mléko
  • Jogurtovač nebo velký hrnec, ve kterém necháte jogurty uzrát
Pokud máme vše připraveno, jdeme na to!

Nejdřív si pořádně umyjeme skleničky od všech nečistot - já je nechala nejdříve ve dřezu odmočit a pak je ještě opláchla opravdu HORKOU vodou. Vyvařit jsem se je bála, aby mi nepraskly.

Na první várku jogurtů jsem si připravila 1l plnotučného mléka (3,5%) ale s VIVO zákvasky si můžete vyrobit jogurty i z mlék rostlinných či z mléka bezlaktózového, což mám příště v plánu já.


Pokud je mléko pasterované, stačí ho ohřát na cca 37°C - 40°C, u nepasterovaného je potřeba nechat mléko projít 80°C - 90°C a poté nechat vychladnout. 
Na měření vyšší teploty je ideální teploměr na maso, nižší teplotu můžeme změřit třeba bezdotykovým teploměrem nebo kápnutím mléka na zápěstí. Nemělo by ani pálit, ani studit.


Po zchladnutí mléka na tělesnou teplotu si připravíme skleničky, zapneme jogurtovač a jdeme přimíchat zákvasky. Použila jsem VIVO zákvasky na jogurt s laktulózou, což je přírodní látka, která se dostává až do tlustého střeva, kde stimuluje růst a vývoj užitečných bakterií.


Jednu ze dvou lahviček, které v balení jsou, naplníme do půlky teplým mlékem a pořádně zahrkáme, aby se veškerý prášek rozpustil. Poté nalijeme do hrnce s mlékem a pořádně promícháme.
U tohoto kroku je potřeba hlídat teplotu mléka. Pokud by byla vyšší než 42°C, bakterie by se zničily a bylo by po jogurtu.
Mléko rozdělíme do skleniček, zavíčkujeme a vložíme do jogurtovače.


V případě, že jogurtovač nemáme, vložíme skleničky do velkého hrnce, který přikryjeme pokličkou, zabalíme do ručníku a vložíme na 8-9hodin do peřin, kde si po celou dobu udrží stálou teplotu.


A za pár hodin jsou jogurty na světě :)


Jogurt je opravdu krásně hutný, hezky "stojí" na lžičce :) Tuhle várku jsem dělala pro mé dva chlapy, pro sebe si udělám příště várku z bezlaktózového mléka a s jinými zákvasky. Na výběr jich je z pěti druhů plus kefír.
JOGURT FIT - speciální jogurt pro lidi, co chtějí hubnout nebo hodně cvičí
JOGURT S LAKTULÓZOR - jogurt s probiotiky
JOGURT - klasický jemný jogurt
BIFIVIT - jogurt pro děti
SIMBILACT - kysaný jogurt s nejvíce prospěšnými bakteriemi
KEFÍR - ideální třeba do okurkového salátu ;)

Určitě vás napadla otázka "Kolik to stojí?" Krabička pro výrobu až 12l jogurtu stojí 120Kč a všechny druhy seženete tady.

Tři z vás si svůj domácí jogurt budou moct za pár dní zkusit doma, protože tu pro vás mám tři balení do giveaway.


Pravidla jsou jednoduchá, nic záludného :) Do komentářů mi napište váš email, jestli vás výroba domáčího jogurtu zaujala a nebo jestli jsou "home made" věci mimi vás a radši si jogurt koupíte v obchodě.
30.6. vyberu přes random 3 výherce či výherkyně, který obdrží balení VIVO zákvasků Jogurt.
EDIT - giveaway stále trvá, jsem doma bez internetového připojení, tudíž nemůžu vylosovat výherce :))

You Might Also Like

22 komentářů

  1. bara.cvrkalova@seznam.cz
    Mám taky 8m synka a i přesto, že mi nevadí kupované jogurty tak bych domácí určitě ráda zkusila. Zajímalo by mě jaký je rozdíl...

    OdpovědětVymazat
  2. Mám 11 měsíčního syna a chci začít zase dělat domácí jogurty. O zakvaskach slyším poprvé, nebylo by špatné to s nimi vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj!
    Super, domácí výrobu jogurtu bych určitě ráda vyzkoušela! Pro syna, sebe a mou sestru, která čeká mimi, takže si moc dobře vybírá to, co sní :) RadushV@email.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj urcite rada vyzkousim domaci jogurt nez kupovaby i kdyz proti kupovanym nic nemam a rada zkusim stesti.
    Verunka.kratochvilova1994@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Home made veci i jidlo mam moc rada,hlavne to jidlo 😂 Naposled jsem vyrabela bezinkovy sirup a chystam se na matovy a taky uz mam ve sklenickach libeckove "maggi"
    Mail:l.kolarikova87@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  6. To je super, ráda vyzkouším :)Homemade věci ráda mám, aspon vím, co do toho dávám :)
    zu.oulehlova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, tohle me opravdu zaujalo. Uvazuji o jogurtovaci uz delsi dobu a taky o vyrobe domaciho jogurtu. Nejen kvuli sobe, ale hlavne kvuli nasemu malemu. Uvidime, treba budu mit stesti. Hezky den a dekuji za uzitecny clanek. Zdravi Lucka
    luciasekv@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, jogurtovac som dostala od svagra do dnesneho dna som sa nedostala k vyrobe jogurtu :-) ale tento tvoj clanok ma nakopol, mam pristup k domacemu kvalitnému mlieku tak uz to vyskusam.
    july.velkova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě vyzkoušíme.Pokud to jde, dáváme doma přednost home made :)
    miuka12@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  10. ahoj! rozhodně mě to zaujalo, dělám si domácí mussli a mussli tyčinky a nějakou kosmetiku. jogurt mám na seznamu jako jeden z dalších věcí, které chci vyzkoušet :) cervenkova.barbora@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, ja mam radsi domaci veci, miluju nase pecene ovocne caje, ale domaci jogurty jsme jeste nezkouseli. Mam 3-mesicni mimco a kojim, tak si hodne vybiram co jim.
    Andrejka.polak@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to vypadá suprově! Jsem milovnice všech home made produktů, takže vyzkoušet si vyrobit domácí jogurty bych určitě neodmítla :D
    mysweetdiary@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Děláme domácí jogurt klasicky...přidáním pár lžiček koupeného jogurtu. Mirka
    (mirka.cicha@post.cz)

    OdpovědětVymazat
  14. Domaci jogurty sme delali kdyz sem byla mala. Hlavne babicka je delala. Me poaledni dobou laka vae delat doma. Pecu i chleba a rohliky a vsecko mozne... sirupy, zmrzlina, marmelady.
    Tak i tohle by bylo bezva ;) osmerova.l@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  15. Domácí výrobu jogurtů jsem ještě nezkusila.Ráda se budu inspirovat.
    marcela.lisecko@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  16. Moc mne to zaujalo a rada bych to vyzkousela. Zajima mne velice chut.
    Sumiko9@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Na výrobu jogurtů si vzpomínám z domova jako malá. Mamča je dělala docela často. Ale já jsem na "home made" strašný jelito :D Babička umí krásně háčkovat..uháčkuje snad všechno na co si člověk jen vzpomene. Ale já..jsem prostě takový nezmar :D Ale určitě bych výrobu "home made" ráda vyzkoušela a při nejhorším bych si domů pozvala maminku a nějak by jsme si s tím poradili a pak si společně všichni pošmákli..já, maminka i moje dcerka :) Sleduji na FB jako libuska.krizova, mailík mám marcrazy@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  18. Domácí jogurty jsem zatím nezkoušela, ale docela mě to láká. Domácí vyrábění praktikujeme ... Největší úspěch mělo pesto z mědvědího česneku.
    katerina.mejstrikova@email.cz

    OdpovědětVymazat
  19. Nevím jestli soutěž ještě trvá,ale pokud ano,ráda se zapojím.Jogurty mám ráda a už delší dobu se chystám na domácí výrobu a ještě jsem se "nedokopala". Můj email zní:zluchova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  20. KOMENTÁŘ ZA ODBĚRATELKU, KTERÁ MĚ POŽÁDALA O VLOŽENÍ, PROTOŽE SE JI NEJDE PŘIHLÁSIT DO GOOGLE ÚČTU:)
    Chtěla jsem poděkovat za možnost soutěžit a hlavně za rady. Koupila jsem si jogurtovač a jogurty řídké 😑 tak další řada přidat sušené mléko. No už to bylo trošku lepší ale pořád to není ono. Takže tvůj článek už mám uložený a hned jak se mi vrátí ,, havěť,, z prázdnin začneme znovu. Protože u nás padne za to den až 5 jogurtů. Takže ještě jednou díky za to že čas pro Dadu dělis i mezi nás 😘😘😘

    OdpovědětVymazat
  21. My jsme si doma taky chtěli udělat domácí jogurty, ale zjistili jsme, že samotný jogurt je třeba relativně levný, ale za sklenice utratíte majlant. Až jsme pak našli na internetu slevové kupony do jednoho internetového obchodu, kde jsme je teda sehnali o třetinu levněji. Ale fakt mě překvapilo, kolik dneska stojí zavařovací sklenice s víčkem.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené články

Sleduj mě na facebooku

Instagram Barusminky